Esta pot ser la conclusió en llegir l’article que es comenta en els blogs de ciència estos dies i que hem pogut llegir en Matèria. I és que uns investigadors de la Universitat d’Exeter han publicat la major recopilació d’articles científics que demostren que l’homeopatia no és que siga sempre innòcua, sinó que pot ser fins i tot mortal. Per a dur a terme esta publicació han realitzat una cerca intensiva en les bases de dades d’articles científics més utilitzades i conegudes. Han recopilat un total de 1159 persones de tot el món que han patit el que ells denominen “efectes adversos”, pels quals la salut dels pacients no va millorar, sinó que va empitjorar i fins i tot algunes persones van morir. Molt encertadament també han arreplegat aquells casos en que les persones van substituir els tractaments de la medicina “convencional” pels remeis homeopàtics, que segurament siga el major risc que comporten este tipus de tractaments alternatius.

Com es pot observar en els enllaços, totes les referències són a articles publicats en revistes científiques, no a butlletins de barri ni pàgines web sense cap tipus de credibilitat com ja vam veure en un altre cas. No cal fer un acte de fe per a creure’ns que ha sigut així, sinó que tots els casos han sigut demostrats científicament. Segurament la gent que crea en l’homeopatia farà oïdes sordes perquè, al final, l’ús d’este tipus de remeis sí és una qüestió de fe. No obstant açò, els que no haurien d’ignorar aquests fets són els polítics que són els que tenen la capacitat de legislar i protegir al ciutadà. I, ja posats, podrien pegar-los un toc d’atenció a totes aquelles farmàcies que combinen medicina “convencional” amb remeis esotèrics. T’imagines que una farmacèutica venguera un medicament sense haver passat les proves i protocols de seguretat pertinents? Seria tot un escàndol. No obstant açò, no passa res amb aquest tipus de negocis. De debò no es pot legislar este tipus de pràctiques? Per què no es pot fer el mateix que amb els productes làctics i cosmètics? Crees que l’Estat hauria d’actuar i demanar que demostren els beneficis que prediquen? No entenc per què no ho han demostrat ja, el que ho faça pot guanyar un milió d’euros.

Imatge d’Stacker