L’altre dia un amic em va comentar que havia conegut a una nutricionista genètica. De seguida em vaig emocionar i vaig pensar que utilitzava les noves tecnologies de seqüenciació massiva per a realitzar un perfil genètic dels seus pacients i així, detectar intoleràncies o algun tipus de defecte fisiològic per a adequar la dieta a cada persona. Però no, resulta que utilitzava el coneixement genètic, en general, per a dir el que poden menjar els seus clients o no. I, com no podia ser d’una altra forma, em va posar el típic exemple que la llet de vaca és dolenta perquè solament l’home beu llet d’una altra espècie. No és la primera vegada que escoltava este argument tan ridícul i no és el pitjor de tots, com podeu veure en este enllaç d’una pàgina d’un col·lectiu de vegans. Si sou capaços d’acabar-vos de llegir les trenta raons que donen per a no prendre llet de vaca, podreu observar que no hi ha ni una cita a un estudi científic, encara que sí que parlen d’estudis en general.

Amb el pas del temps i, gràcies a que últimament m’estic aficionant a llibres, blogs i programes que lluiten contra tot este tipus d’estafes, estic arribant a ser realment intolerant contra este tipus de manifestacions gratuïtes. Si vols que em crega alguna cosa, demostra-m’ho. Si m’estàs dient que les persones som els únics animals que prenem llet d’una altra espècie i per açò no hem de prendre-la més, demostra’m que els gossos, els lleons, les hienes, els gats, els ratolins, les rates o qualsevol altre animal no prendria llet si poguera domesticar a un altre mamífer. De debò? Vinga home! I no és que este post el pague una empresa làctica ni que jo tinga accions en una. De fet, ni tan sols m’agrada massa la llet. Però no pots enganyar a la gent d’esta manera.

El pitjor d’aquestes informacions no és que existisquen, sinó que la gent se les creu. I he utilitzat correctament el verb “creure”. La gent fa un autèntic acte de fe i és capaç d’interioritzar aquestes afirmacions i fins i tot compartir-les amb més gent. No li demostren el que estan dient, però és major la desconfiança respecte a les indústries i la regulació estatal que cap a gent que escriu seguint interessos diferents. Perquè no hem d’oblidar que esta gent també es mouen pels seus interessos. En el cas de la nutricionista genètica, utilitza estes afirmacions per a cobrar i fer dietes “genèticament òptimes”. I jo crec que com a persones que treballem en ciència, no podem callar i hem de discutir cada afirmació d’este tipus sempre que estiguem presents i siga possible, encara que quedem de poc moderns i anacrònics. Li ho devem al mètode científic i a tants animals utilitzats en tantes recerques. I tu, sols saltar quan algú comenta un fet no demostrat i clarament enganyós? Callaries si un professor d’universitat afirmara que l’Univers gira al voltant de la Terra en l’actualitat? Penseu que les lleis haurien de penalitzar les persones que enganyen per a vendre els seus productes?
Imatge: Chaval Brasil